6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів

Генеральна Асамблея ООН оголосила 6 листопада Міжнародним днем запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів (Резолюція 56/4). Приймаючи це рішення, вона враховувала, що шкода, завдана навколишньому середовищу після таких подій, позначається на стані екосистем і природних ресурсів, часто виходить за межі національних територій та стосується не лише однієї держави і не тільки нинішнього покоління. Генеральна Асамблея послалася також на Декларацію тисячоліття ООН, в якій підкреслено необхідність вживати заходів з охорони спільного навколишнього середовища.

Всюди – від Балкан до Афганістану, від Лівану до Судану – Організація Об’єднаних Націй вивчає екологічні наслідки конфліктів, переконуючись в тому, що заподіяння шкоди навколишньому середовищу ставить під загрозу життя людей, їхнє матеріальне благополуччя та безпеку. Ці небезпечні екологічні наслідки також підривають хиткий мир та перспективи розвитку у пост-конфліктних країнах. Десятки тисяч людей змушені залишати місця свого проживання в пошуках продовольства та робочих місць. Навколишнє середовище та природні ресурси мають надзвичайно важливе значення для зміцнення миру як на національному рівні, так і між країнами, що пройшли через жахи війни.

Сьогодні, для України, ця дата має особливе та важливе значення. Наша країна безпосередньо зіткнулася з цією проблемою. Значна територія регіону в зоні АТО отримала катастрофічної шкоди, в свою чергу стан довкілля серйозно постраждав. Людство завжди вважало військові втрати за кількістю вбитих та поранених солдатів і мирних жителів, зруйнованих міст та інфраструктури, а навколишнє середовище залишалася тихою і непомітною жертвою війни. Для перемоги у війні засипалися колодязі, спалювалися посіви, вирубувалися ліси, знищувалися угіддя та вирізував худобу. Війна, якими б не були її причини, приносить невимовний жах для цивільного населення і може протягом лічених хвилин знищити те, що іноді було створено цілими поколіннями. Адже, крім людських страждань, що завдає війна, вона також веде до руйнування довкілля в цілому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *