22 березня Всесвітній день водних ресурсів

Ідея проведення Всесвітнього дня водних ресурсів вперше прозвучала на Конференції ООН з охорони довкілля і розвитку, яка відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй оголосила 22 березня, починаючи з 1993 року, Всесвітнім днем водних ресурсів, щоб нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для навколишнього середовища і розвитку суспільства. Держави були покликані присвятити День водних ресурсів здійсненню рекомендацій ООН і проведенню конкретних дій на національному рівні. Основна мета проведення Всесвітнього дня водних ресурсів:

  • сприяти вживанню відповідних заходів для вирішення проблеми постачання населення питною водою;
  • інформувати громадськість про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому;
  • привернути увагу урядів міжнародних агентств, неурядових організацій і приватних осіб.

На сьогоднішній день кожна 7-ма людина на планеті не має доступу до безпечної питної води. З усього водного басейну на Землі лише менше 1% придатне до вживання в їжу. З кожним роком ситуація все погіршується: за останні 40 років кількість прісної води на людину зменшилася на 40%. Вже зараз більше 850 мільйонів людей гинуть від голоду через нестачу рідини для поливу сільськогосподарських рослин!

Нерозумне використання природних ресурсів, величезна кількість промислових та побутових відходів призвели до небезпечного забруднення ґрунтових басейнів планети. Чи знаєте ви, що тільки в Україні жителям понад тисячі населених пунктів заборонено пити воду з місцевих джерел? Чи відомо вам, що лише 3% річок на планеті мають відносно чисту та безпечну за складом рідину? З кожним днем стан річок та озер погіршується. Якщо кожен з нас збереже за рік хоча б одне відро води, вийде ціле озеро 1000 м в діаметрі та глибиною в 5 метрів! Це запас для наших дітей. Що ми можемо зробити вже сьогодні для порятунку водних ресурсів Землі:

  • приймати душ замість ванни;
  • мити посуд в посудомийній машині з економічними режимами, а не під краном;
  • використовувати спеціальні економічні насадки-розподільники та змішувачі кранів;
  • зменшити кількість зливної рідини за рахунок покупки нових економічних бачків з розподільниками зливу;
  • збирати і правильно утилізувати батарейки (1шт забруднює більше 400 л води);
  • зменшити вживання паперу, збирати макулатуру та здавати її на переробку (1кг паперу = 300-800л води);
  • відмовитися від використання в приватному господарстві хімічних засобів, що забруднюють природне середовище (наприклад, фосфатів).

Ці прості кроки, зроблені кожним з нас, допоможуть зберегти за рік близько 8000 літрів питної рідини! Разом ми збережемо планету! З сьогоднішнього дня і ви можете підключитися до цієї благородної місії: розкажіть своїм друзям та знайомим про воду, її цінність у вашому житті, про необхідність її збереження та розумного використання. А ваші діти будуть вдячні вам за правильний вибір.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *