Спалювати стерню та суху рослинність заборонено!!!

Законом України «Про охорону атмосферного повітря» забороняється спалювання сухої трави. За шкоду завдану довкіллю та здоров’ю людей порушник може нести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Так за випалювання стерні, луків, пасовищ, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях, у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу згідно ст.77-1 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу: – на громадян – від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;- на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян . За ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, згідно ст.245 Кримінального Кодексу України за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від 5100 до 8500 грн. або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.- ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років. Згідно ст. 52 «Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель» Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає адміністративну відповідальність осіб (керівників підприємств, господарств), які допускають спалювання сухої рослинності на своїй території.

Доцільно проводити утилізацію трав’яних залишків. Одним із методів утилізації може бути компостування – розкладення рослинних залишків без доступу кисню з утворенням компосту – однорідної органічної маси, яку можна використовувати в якості добрив. Найбільш цінною характеристикою компосту, як добрива вважається вміст у ньому великої кількості хімічних елементів, необхідних рослині для життя. Закликаємо громадян відповідально ставитись до природи. Бережіть власне життя, здоров’я та довкілля!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *