Незаконна рубка

Останнім часом в медійному просторі все частіше лунають стривожені заяви деяких активістів та політиків про те, що в Україні зникають ліси, і тому необхідно негайно покласти край усім рубкам. Звичайно, добре, що проблеми лісової галузі хвилюють широкий загал, але потрібно пам’ятати, що завжди знаходиться багато охочих поспекулювати на дану тему. Так, часто ми чуємо про суцільну зраду – ліси безконтрольно знищуються, і скоро Україна може повністю «полисіти».

У всьому світі ліси заготовлюються на тих територіях, де вони ростуть, і це абсолютно нормально. Ліс, який досягнув необхідного терміну зрілості, має бути вирубаний. Адже після цього він перетворюється на сухостій, де вже не розвивається екосистема, а пожежонебезпечність таких ділянок у рази підвищується. До того ж, вирубка перестиглого лісу приносить самі збитки. Отже, якщо негайно припинити всі рубки, як закликають деякі активісти, це не принесе ніякої користі, більш того, тільки нашкодить. Вчасна заготівля стиглого лісу є абсолютно виправданим економічним і екологічним явищем.

Інша справа – незаконні рубки, які щороку завдають державі мільйонних збитків. Так, за інформацією Держлісагентства тільки у 2017 році у лісовому фонді лісогосподарських підприємств, які підпорядковані цьому відомству (це приблизно 2/3 лісів України), було виявлено 7 тис. випадків здійснення незаконних рубок, під час яких заготовлено близько 26 тис. куб. м. лісоматеріалів. Загальна сума заподіяної шкоди державі становила близько 157,5 млн гривень. Обсяги незаконних рубок лісу у 2019 році зросли до 118 тисяч кубометрів, що майже в сім разів більше, ніж у 2018 році (17,7 тисячі кубометрів.

З метою боротьби з незаконною рубкою та обігом деревини у першому читанні було прийнято проект Закону №5495 від 6 грудня 2016 року. Даним проектом пропонується запровадити посилену адміністративну та кримінальну відповідальності за незаконну вирубку, а також перевезення, зберігання та збут незаконно заготовленої деревини. Підтримуючи необхідність боротьби із зазначеними негативними явищами, експерти Комітету деревообробної та меблевої галузей Європейської Бізнес Асоціації застерігають, що відповідні законодавчі зміни можуть потенційно стати джерелом тиску на добросовісних деревообробників (споживачів лісу).

Крім того, посилення встановлених законом санкцій само по собі, без наявності повної та достовірної інформації щодо всього обсягу заготівлі деревини та її реалізації, позитивних результатів дати не зможе. Іншими словами, аби когось притягти до відповідальності за незаконну рубку, такий факт потрібно довести. І часто саме на цій стадії позиція правоохоронних органів виявляється найбільш слабкою. Підтвердженням цього факту може слугувати дуже незначний відсоток відповідних справ, переданих до суду з обвинувачуваним актом.

Тому, щоб подолати проблему незаконних рубок або принаймні довести факт незаконної рубки, потрібно вести повноцінний облік заготовленого лісу, по суті – документувати всі дії під час заготівлі деревини сучасними методами. Для цього необхідний: а) єдиний стандарт обліку деревини б) інформаційна система (програмне рішення), що оперативно та у зручному для аналізу вигляді надає дані про заготовлену деревину, законність її походження, вартість, назву заготівельника(лісгосп) та ім’я покупця.

Власне, перші кроки в цьому напрямку вже було зроблено. П’ять років тому в усіх лісових господарствах Держлісагентства, а це близько 70% лісгоспів України, була введена Система електронного обліку деревини (ЕОД). Ця система забезпечує прозорість процесу лісозаготівлі, адже за рахунок поколодного маркування вартісної деревини містить інформацію: 1) хто саме та на основі яких дозвільних документів заготовив деревину; 2) хто і куди її перевозить; 3) за якими умовами була придбана деревина. А отже, необхідні механізми вже введені в дію. Система ЕОД базується на простому принципі супермаркету, де супермаркет – це лісосіка або склад лісгоспу, а весь товар облікований та промаркований штрих-кодом. Таким чином, маємо порядок та консолідовану інформацію про кожну колоду.

Також Міністерство внутрішніх справ та Нацполіція вже має в своєму активі додаток до ЕОД – модуль Контроль. За допомогою цього модуля Нацполіція може оперативно перевіряти легальність заготівлі та транспортування деревини на основі даних з системи. Єдине, що залишається зробити аби закрити канали можливих нелегальних рубок та незаконного обігу деревини, це розповсюдити вже існуючу Систему електронного обліку деревини на усі без винятку лісові угіддя (на даний момент в Системі ЕОД лише лісгоспи Держлісагентства).

Відповідний проект Постанови Кабміну давно існує, але він вже близько двох років знаходиться на стадії розробки та погодження. Комітет деревообробної та меблевої галузей Європейської Бізнес Асоціації вже досить тривалий час наголошує на необхідності його прийняття та закликає зобов’язати усіх лісокористувачів долучитися до системи ЕОД. Адже доки учасниками системи є тільки лісгоспи Держлісагентства, залишається простір для маніпуляцій з походженням деревини, і ми не можемо наблизитися до подолання проблеми незаконних рубок та нелегального обігу лісу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *