Що таке браконьєрство?

Браконьє́рство (від фр.braconnage) — це незаконне добування природних ресурсів (незаконне полювання і риболовля, незаконна рубка лісу, незаконний збір рослин з Червоної книги, незаконний видобуток піску, гравію). Сучасне браконьєрство з його масовістю, технічним оснащенням (прилади нічного бачення, супутниковий зв’язок, комп’ютери, прилади навігації, електронні манки, ехолоти, електровудки, скорострільні карабіни, автомати, вертольоти, дельтаплани, швидкохідні катери, всюдиходи) та безкарністю представляє загрозу національній екологічній безпеці України.

За своєю специфікою розрізняють ряд різновидів браконьєрства:

  • Браконьєрство відносно мисливських ресурсів – це незаконне знищення тварин і птахів, в тому числі занесених до Червоної книги;
  • Рибне браконьєрство – це незаконний вилов риби забороненими методами та засобами;
  • Пісочне браконьєрство – це незаконний видобуток і продаж піску, гальки, черепашника;
  • Лісове браконьєрство це незаконна порубка лісу та збут пиломатеріалів;
  • Квіткове браконьєрство – це збір та торгівля червонокнижними ранньо квітучими квітами – пролісками, сон-травою, шафранами, білоцвітами, цикламеном;
  • Наукове браконьєрство – це своєрідний вид легального браконьєрства, яке відбувається під так званим «науковим» завданнями. Під прикриттям науки часто здійснюють браконьєрські дії рибінспекції, різні відомчі наукові інститути.
  • Продаж браконьєрських снастей – це виготовлення, збут, зберігання отруйних принад, колючих, давлячих та капканоподібних пристосувань, електровудок, вибухових речовин, пташиного клею та волосінних сіток (крім тих, що призначені для промислового лову, а також інших засобів, заборонених законом.

Крім видів браконьєрства розрізняють ще типи браконьєрів, саме:

  • ті, для кого браконьєрство є засобом прогодувати сім’ю.
  • ті, для кого браконьєрство є бізнесом;
  • ті, для кого браконьєрство є розвага, кураж.

Браконьєрство в Україні карається Законами: «Про тваринний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про захист тварин від жорстокого поводження», Кримінальним кодексом України, Кодексом про адміністративні правопорушення. Діють і правила мисливства, рибальства. Так, за браконьєрство передбачена як адміністративна так і кримінальна відповідальність!

Варто зауважити, що браконьєрство це не тільки відповідальність перед законом, але це відповідальність перед завтрашнім днем Планети, перед майбутнім. І про це варто задуматись кожному, хто стає на цю злочинну стежку. Здавалось один постріл, жменька вирваних квітів, один улов риби під час нересту – це не благо. Але пам’ятаємо, що це порушення цілісності природи її біорізноманіття, ланцюгів живлення. Тож, поміркуйте кожен, що для Вас важливіше?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *