Розпочався новий грибний сезон – насолода для багатьох людей. Але збирати і вживати гриби треба обережно. Гриби – дарунок лісу, справжня комора корисних речовин. Кількість білків у свіжих грибах складає 2-3%, а в сушених – до 30%. Це більше, ніж у багатьох овочах і м’ясі. Гриби містять багато різноманітних органічних кислот, ферментів, мінеральних речовин, хоча за вмістом вітамінів займають останнє місце. Проте, будьте обережні!!! У грибах є дві особливі речовини – глікоген – тваринний крохмаль, якого в рослинах немає, і фунгін – білкова речовина, схожа на хітин. Сухі гриби містять його до 40%. Через велику його кількість гриби важко засвоюються організмом і ускладнюють діяльність печінки. Ось чому дозволяється здоровим людям вживати за один раз не більше 200 г грибів. А дітям взагалі не рекомендується вживати гриби, так як у їхньому організмі до 14-річного віку не виробляється фермент, що розщеплює фунгін. Відомо, що ретельно переварені і подрібнені гриби з іншими продуктами харчування засвоюються набагато краще. Але водночас гриби є продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду. Основними причинами отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних, споживання старих або зіпсованих грибів, а також тих, що мають «двійників» або змінилися внаслідок мутації (такі небезпечні двійники є навіть у білих грибів і підберезовиків).
Ознаки отруєння грибами. Первинні ознаки отруєння з’являються через 1-4 год. після вживання грибів, залежно від виду грибів, кількості з’їдених грибів, віку та стану здоров’я потерпілого. Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Щоб уникнути отруєння грибами, рекомендуємо дотримуватися таких порад:
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби, в яких ви упевнені, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у радіаційно- та хімічно небезпечних зонах.
- Ніколи не куштуйте сирі гриби на смак.
- Не залучайте до збирання грибів дітей.
- Перед вживанням ще раз перегляньте зібрані гриби, викиньте червиві, старі, підозрілі.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- При приготуванні кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити.
- Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовуються для соління: грузді, вовнянки та ін., які містять молочний сік, – тим самим ви позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
- В жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
- Деякі гриби містять отруйні речовини, які у шлунку не розкладаються. Взаємодіючи з алкоголем, отрута розчиняється та викликає гостре отруєння.
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже тяжке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися краще викинути.
Перша допомога при отруєнні грибами:
- Викликати швидку медичну допомогу.
- Ще до її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; коли промивні води стануть чистими, прийняти активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги).
- Після надання первинної допомоги дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу; покласти на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
- Вживати будь-які ліки та їжу, а особливо алкогольні напої забороняється – це може прискорити всмоктування токсинів.
- Для визначення причини отруєння потрібно залишити до прибуття лікаря залишки грибів.
Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню та може викликати смерть.