Будьте обережними, дари лісу можуть бути небезпечними

Гриби з давніх часів відносяться до цінних продуктів харчування і не випадково їх називають «рослинним м’ясом». Відомо, що білків у грибах більше, ніж в овочах і фруктах. Багато вітамінів В1 (особливо у лисичках і опеньках), РР, D. За кількістю мінеральних речовин гриби схожі з фруктами, за вмістом – з рибою. Збирання грибів – улюблене заняття багатьох, однак потребує серйозності та уважності. Навіть “затятий” грибник не завжди впевнений у правильності вибору того чи іншого гриба, а тому, незважаючи на його «правильну» зовнішність, все одно відкидайте підозрілого гриба від решти перевірених їстівних.

Як відомо, гриби поділяють на їстівні та отруйні. До їстівних належать трубчасті гриби: білі, підберезники, маслюки і деякі види пластинчастих – печериці (шампіньйони), лисички, рижики. Їх можна готувати без спеціальної попередньої обробки, тобто перебрати, промити і варити чи смажити. До речі, отруїтися можна й їстівними грибами. Якщо вони перезрілі, трухляві, червиві або довго пролежали від часу збирання до приготування.

Умовно їстівні гриби – зморшки, сморжі, сироїжки. Отруєння ними виникають при неправильному приготуванні. Спочатку їх варять протягом 7-10 хвилин, відвар виливають і лише після того їх використовують для приготування. Отрута цих грибів від високої температури переходить у відвар. Споживати більше, як 200 грамів грибів на день не рекомендується.

До отруйних грибів належать бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки. Мухомори викликають тяжке отруєння, але цей гриб відомий практично всім, тому ним отруюються дуже рідко. Найважче отруєння дає група грибів блідої поганки. Цей гриб містить сильні отрути, які не руйнуються навіть при термічній обробці. Ознаки отруєнь з’являються після 12 годин і більше після вживання. Отруєння характерне сильним болем у животі, яке супроводжується проносом і блюванням. З’являється слабкість, сухість у роті, судоми, втрата голосу. Бліда поганка нагадує печериці (шампіньйони) або сироїжки . Слід пам’ятати основні відмінності – у блідої поганки ніжка з дуже ніжним колечком, унизу – з бульбовидим потовщенням із комірцем, якого немає у сироїжок чи печериць.

Гриби завжди приваблювали людей. Водночас цей дарунок лісу є небезпечним продуктом харчування, який іноді може призвести до летальних випадків. Перш за все потрібно пам’ятати, що безпечність грибного кошика залежить насамперед від дотримання певних нескладних правил:

  • збирати можна лише ті гриби, про які добре відомо, що вони їстівні;
  • ніколи не беріть гриба, якщо хоч трішки сумніваєтесь, чи їстівний він;
  • не збирайте грибів із потовщеною ніжкою внизу із залишками оболонки – це перші ознаки отруйної блідої поганки;
  • зрізайте гриби з цілою ніжкою – це дасть вам змогу під час перебирання грибів ще раз упевнитись, що гриб їстівний;
  • не споживайте грибів сирими, навіть якщо вони їстівні;
  • не сушіть пластинчасті гриби – між ними випадково може потрапити бліда поганка, яка в засушеному вигляді нічим не різниться з-поміж інших;
  • не збирайте старих, перестиглих, червивих гриби й обслизлих грибів.

Заборонено збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби з зображеннями у різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності. Ліпше не дорахуватися кількох «підозрілих» грибів у кошику, ніж поставити під загрозу своє здоров’я, а інколи власне життя й життя рідних. Коли біди не вдалося уникнути, викликайте швидку. Одразу ж промийте шлунок. Після надання першої допомоги випийте міцного чаю, кави чи підсоленої води, аби відновити водно-солевий баланс. Крім того, виявіть усіх, хто вживав гриби, аби провести профілактичні заходи. Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої й молоко – це лише пришвидшить всмоктування токсинів. Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Будьте обережні під час збирання цього смачного і водночас небезпечного дарунка лісу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *