Будьте обережними під час збору та вживання дикорослих грибів

Осінь – один з улюблених сезонів для поціновувачів відпочинку на природі, а також збирання дикорослих грибів. Однак все має свої правила та заборони, яких слід дотримуватися заради безпеки життя та здоров’я. Під час збирання дикорослих грибів слід бути пильним та обережним, адже природа разом із смачними та їстівними продуктами харчування, дарує нам і небезпечні рослинні дари. Щоб уникнути  отруєння дикорослими грибами необхідно дотримуватися елементарних правил:

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
  • Остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі!
  • Не вживайте сирих грибів!
  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьохразів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю. Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
  • – Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • – Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння. То ж щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях. Бережіть своє здоров’я та життя, рідних і близьких Вам людей!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *