Розпочався грибний сезон. Будьте обережними!

Грибна пора – це насолода для багатьох людей, навіть якщо не знайдеш жодного гриба, вдосталь надихаєшся цілющим лісовим повітрям. А коли вже натрапиш на грибне місце, то радості і щастю немає меж. Гриби – дарунок лісу, справжня комора корисних речовин. Кількість білків у свіжих грибах складає 2-3%, а в сушених – до 30%. Це більше, ніж у багатьох овочах і м’ясі. Клітковини в сухих грибах до 20 %, вуглеводів – приблизно 15%, до 10 % жироподібних речовин. Проте… будьте обережні!!! У грибах є дві особливі речовини – глікоген – тваринний крохмаль, якого в рослинах немає, і фунгін – білкова речовина, схожа на хітин. Сухі гриби містять його до 40%. Через велику його кількість гриби важко засвоюються організмом і ускладнюють діяльність печінки. Тому при захворюваннях печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту гриби можна вживати дуже обережно і з великими обмеженнями. Шкідливі гриби при захворюванні на екзему. Ось чому дозволяється здоровим людям вживати за один раз не більше 200 г грибів. А дітям взагалі не рекомендується вживати гриби, так як у їхньому організмі до 14-річного віку не виробляється фермент, що розщеплює фунгін. Відомо, що ретельно переварені і подрібнені гриби з іншими продуктами харчування засвоюються набагато краще. Але водночас гриби є продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Основними причинами отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних, споживання старих або зіпсованих грибів, а також тих, що мають «двійників» або змінилися внаслідок мутації. Щоб уникнути отруєння грибами, рекомендуємо дотримуватися таких порад:

  • Збирайте і купуйте лише добре знайомі вам гриби, в яких ви упевнені, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у радіаційно- та хімічно небезпечних зонах.
  • Ніколи не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Перед вживанням ще раз перегляньте зібрані гриби, викиньте червиві, старі, підозрілі.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • При приготуванні кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовуються для соління: грузді, вовнянки та ін., які містять молочний сік, – тим самим ви позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
  • В жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Деякі гриби містять отруйні речовини, які у шлунку не розкладаються. Взаємодіючи з алкоголем, отрута розчиняється та викликає гостре отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже тяжке захворювання – ботулізм.
  • Гриби, які довго зберігалися краще викинути.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *