Осінь – прекрасна пора року. Разом з приходом цієї прекрасної пори розпочався грибний сезон. Грибна пора – це насолода для багатьох людей, навіть якщо не знайдеш жодного гриба, вдосталь надихаєшся цілющим лісовим повітрям. А коли вже натрапиш на грибне поле, то радості і щастю немає меж. Гриби – дарунок лісу, справжня комора корисних речовин. Кількість білків у свіжих грибах складає 2-3%, а в сушених – до 30%. Це більше, ніж у багатьох овочах і м’ясі. Клітковини в сухих грибах до 20 %, вуглеводів – приблизно 15%, до 10 % жироподібних речовин. Проте… будьте обережні!!! У грибах є дві особливі речовини – глікоген – тваринний крохмаль, якого в рослинах немає, і фунгін – білкова речовина, схожа на хітин. Сухі гриби містять його до 40%. Через велику його кількість гриби важко засвоюються організмом і ускладнюють діяльність печінки. Тому при захворюваннях печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту гриби можна вживати дуже обережно і з великими обмеженнями. Шкідливі гриби при захворюванні на екзему. Ось чому дозволяється здоровим людям вживати за один раз не більше 200 г грибів. А дітям взагалі не рекомендується вживати гриби, так як у їхньому організмі до 14-річного віку не виробляється фермент, що розщеплює фунгін. Відомо, що ретельно переварені і подрібнені гриби з іншими продуктами харчування засвоюються набагато краще. Але водночас гриби є продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Основними причинами отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних, споживання старих або зіпсованих грибів, а також тих, що мають «двійників» або змінилися внаслідок мутації.
Але перш ніж іти за грибами, запам’ятайте кілька простих правил. Збирайте гриби тільки в екологічно чистій місцевості, якомога далі від смітників, автомобільних трас, залізниць. Не збирайте пошкоджені, червиві, в’ялі, перестиглі чи невідомі гриби – загалом потрібно добре знати назву і вид гриба. Також майте на увазі, що білий гриб, підберезник і опеньки мають «двійників», тож слід особливо ретельно перевіряти їх, аби не сплутати. Щоб уникнути отруєння грибами, рекомендуємо дотримуватися таких порад:
- ніколи не куштуйте сирі гриби на смак;
- перед вживанням ще раз перегляньте зібрані гриби, викиньте червиві, старі, підозрілі;
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
- при приготуванні кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити;
- обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовуються для соління: грузді, вовнянки та ін., які містять молочний сік, – тим самим ви позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
- в жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Деякі гриби містять отруйні речовини, які у шлунку не розкладаються. Взаємодіючи з алкоголем, отрута розчиняється та викликає гостре отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже тяжке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися краще викинути.
У випадку отруєння грибами перші ознаки недуги проявляються від двох годин до трьох діб і засвідчуються нудотою, підвищеним слиновиділенням, болем у животі, проносом. У такому випадку необхідно негайно викликати швидку допомогу, а до її прибуття – розпочати промивання шлунку слабим розчином марганцю. А найкраще, шановні грибники, вживайте гриби промислового вирощування, на які є відповідний сертифікат. Шановні громадяни, дбайте про збереження свого життя та життя своїх рідних і близьких.