Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними!

Погодні умови, що склалися останніми днями, сприяють росту грибів. Тому сезон цьогоріч розпочався дуже рано і любителі «тихого полювання» вже почали збирати дикорослі гриби. Всі у пошуках смачних лісових грибів, з яких можна приготувати чимало різноманітних страв. З огляду на це, ДП «Голованівський лісгосп» рекомендує дотримуватися таких порад:

  • збирати лише добре знайомі вам гриби, в яких ви впевнені ,що вони їстівні;
  • не збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, у радіаційно – та хімічно небезпечних зонах;
  • не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
  • ніколи не куштуйте сирі гриби на смак;
  • не залучайте до збирання грибів дітей;
  • перед вживанням ще раз перегляньте зібрані гриби, викиньте червиві, старі, підозрілі;
  • гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
  • в жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Деякі гриби містять отруйні речовини, які у шлунку не розкладаються. Взаємодіючи з алкоголем, отрута розчиняється та викликає гостре отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх кілька днів підряд, також може статись отруєння. Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже тяжке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися краще викинути.

Пам’ятайте! У грибах є дві особливі речовини – глікоген – тваринний крохмаль, якого в рослинах немає, і фунгін – білкова речовина, схожа на хітин. Сухі гриби містять його до 40%. Через велику його кількість гриби важко засвоюються організмом і ускладнюють діяльність печінки. Тому при захворюваннях печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту гриби можна вживати дуже обережно і з великими обмеженнями. Шкідливі гриби при захворюванні на екзему. Ось чому дозволяється здоровим людям вживати за один раз не більше 200 гр грибів. А дітям взагалі не рекомендується вживати гриби, так як у їхньому організмі до 14-річного віку не виробляється фермент, що розщеплює фунгін. Відомо, що ретельно переварені і подрібнені гриби з іншими продуктами харчування засвоюються набагато краще.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності потрібно:

  • Негайно викликати «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, пийте багато рідини.
  • Ніякого самолікування! Навіть при полегшені стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Застерігаємо! Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню та може викликати смерть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *