Не впевнений – не стріляй!

Нерозень або сіра качка за розмірами менше крижня. Виражений статевий диморфізм. У дорослого самця у шлюбному вбранні голова і шия бурі, з темними рисками, низ голови, а також шия спереду і по боках світліші; спина і плечі бурувато-сірі; воло темно-буре, з білою хвилястою строкатістю; боки тулуба сірі, з тонкою темною поперечною смугастістю; груди і черево білі; поперек, надхвістя і підхвістя чорні; «дзеркальце» сіре з одного краю, чорне посередині і біле ближче до тулуба; верхні покривні пера другорядних махових чорні, середні покривні пера другорядних махових іржасто-каштанові. Хвіст сірий, дзьоб темно-сірий, ноги жовті. У позашлюбному вбранні схожий на дорослу самку, але зберігає шлюбне забарвлення крил і чорний колір поперека та надхвістя. Доросла самка, крім білих грудей і черева, темно-бура, пера з вохристою або рудою облямівкою; на крилах чорний та іржасто-каштановий кольори замінені сірим; дзьоб жовтуватий по краях і бурий по центру; ноги жовтуваті. Молодий птах такий, як доросла самка, але верх темніший; на грудях і черві темні риски і плями. Довжина тіла: 481—558 мм, крила: 242—276 мм. Маса самців: 650—1000 г, самок: 550—850 г.

Від решти качок відрізняється сіро-чорно-білим (дорослий самець) або сіро-білим (доросла самка) «дзеркальцем»; дорослий самець від дорослого самця крижня — до того ж, іржасто-каштановими і чорними верхніми покривними перами крил, а також білими грудьми і черевом; доросла самка від дорослої самки крижня — також білими грудьми і черевом. Самець подає носові звуки, подібні до крякання, та свист; у самки голос вищий за тональністю і різкіший, ніж у качки крижня.

Перелітний птах. Весняна міграція триває у березні–квітні. В Україні заселяє заплави рік, особливо вологі луки та пасовища біля берегів поліських озер, лиманів північного узбережжя Азовського і Чорного морів, о-ви Чорноморського біосферного заповідника, Сивашу.

Будівництво гнізд та відкладання яєць тривають з середини квітня до першої декади травня. Гніздо влаштовує на відкритих ділянках серед трави, уникає чагарників. Насиджує самка. Тривалість інкубації 24–26 діб. Кладка 8–12 яєць. Пташенята виводкового типу, з’являються протягом червня. Підйом на крила у віці 45–50 діб. Відлітають у кінці серпня — першій декаді жовтня. Живиться рослинною їжею. Чисельність в Україні коливається в межах 650-1400 пар. З 2009 року занесений до Червоної Книги України. Полювання на нерозня заборонено.

Один коментар до “Не впевнений – не стріляй!”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *