Корисні поради: Шепшина – багата вітамінами!

Всім добре відома користь шипшини. Ці ягоди мають сильну бактерицидну властивість і дуже багаті вітамінами. Вони корисні для жовчного міхура, кісткового мозку, печінки, крові, кишечника та шкіри. У південних і центральних областях України шипшину збирають приблизно в середині вересня, а в північних областях – в кінці вересня або на початку жовтня. Розпізнати стиглу шипшину можна по широко розкритим чашолисткам на кінці ягід. Також ягоди можна зірвати і пізніше. Тоді в них буде більше цукру, але менше вітаміну C. Важливо встигнути зібрати урожай до перших серйозних заморозків.

Як засушити шипшину? Сушити домашню шипшину можна декількома способами.

Перший спосіб – природне сушіння. Для цього шипшину висипають на тканину або картон в сухому і провітрюваному місці без прямих сонячних променів, наприклад, на горищі або заскленому балконі. Ягоди зберігають 3-4 тижні, перемішуючи їх раз на кілька днів.

Другий спосіб – сушка в духовці. Шипшину перебирають (але не миють) і викладають на деко. Ставлять в духовку при температурі 40°. Дверцята духовки не закривають. Таким чином ягоди сушать 8-10 годин. Готові ягоди повинні мають зморщеними і з м’якою шкіркою, а при розрізанні сік не повинен виділятися.

Після сушіння з ягід видаляють сухі чашолистки. Сушену шипшину зберігають у скляних або пластикових контейнерах. Замість кришки зверху ємність накривають марлею або тканиною.

Також, замість сушки можна заморозити, в такому вигляді якоди можна зберігати 1 рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *