Страви з грибів – традиційний продукт у раціоні харчування багатьох людей, і українців зокрема. На території України росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, їстівними із них вважаються близько 500.
Аби уникнути отруєння грибами, радимо дотримуватися низки таких рекомендацій:
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, що підлягають контролю;
- не купувати гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядати гриби, звертаючи увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирати лише добре знайомі вам гриби. Якщо є найменший сумнів, краще одразу викинути гриб, не залишати його поряд з іншими;
- не брати занадто молоді чи старі гриби – їх легко сплутати з отруйними
- не збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: вони вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирати гриби у посушливу погоду, адже в цей час гриб пересихає, віддавши воду й збільшивши концентрацію токсинів;
- не куштувати сирі гриби;
- удома ще раз треба ретельно перевірити гриби й викинути всі сумнівні;
- готувати гриби слід упродовж першої доби після збирання;
- варити гриби потрібно не менш ніж три рази, щоразу в свіжій підсоленій воді щонайменше 30 хвилин;
- зберігати страви з грибів у холодильнику в емальованому посуді не більш як добу.
Будьте обережні збираючи та вживаючи гриби!