Як уникнути отруєння грибами.

Страви з грибів – традиційний продукт у раціоні харчування багатьох людей, і українців зокрема. На території України росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, їстівними із них вважаються близько 500.

Аби уникнути отруєння грибами, радимо дотримуватися низки таких рекомендацій:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, що підлягають контролю;
  • не купувати гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядати гриби, звертаючи увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирати лише добре знайомі вам гриби. Якщо є найменший сумнів, краще одразу викинути гриб, не залишати його поряд з іншими;
  • не брати занадто молоді чи старі гриби – їх легко сплутати з отруйними
  • не збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: вони вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирати гриби у посушливу погоду, адже в цей час гриб пересихає, віддавши воду й збільшивши концентрацію токсинів;
  • не куштувати сирі гриби;
  • удома ще раз треба ретельно перевірити гриби й викинути всі сумнівні;
  • готувати гриби слід упродовж першої доби після збирання;
  • варити гриби потрібно не менш ніж три рази, щоразу в свіжій підсоленій воді щонайменше 30 хвилин;
  • зберігати страви з грибів у холодильнику в емальованому посуді не більш як добу.

Будьте обережні збираючи та вживаючи гриби!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *