Зазвичай збір плодів починають після перших заморозків. У процесі проморожування у плодах терну змінюється хімічний склад: знижується кількість органічних кислот і дубильних речовин, ягоди втрачають терпкість і стають смачними. Тернові ягоди їдять свіжими, а також сушать або готують з них джеми, варення.
Ягоди терну мають масу корисних і навіть лікувальних властивостей. Вони нормалізують мікрофлору і покращують перистальтику кишечника, позбавляють від метеоризму; виводять з організму шкідливі речовини і зменшують кількість шлаків в організмі; позбавляють від безсоння, підвищеної дратівливості, нудоти і задишки; зміцнюють стінки кровоносних судин, знижують артеріальний тиск і рівень холестерину в крові, знижують ризик розвитку хвороб серця; покращують стан нирок і печінки, коли є різні патології; зміцнюють імунітет, мобілізують захисні сили організму. Є навіть теренова дієта – виявляється, ці плоди сприяють спалюванню жирових прошарків і нормалізації обмінних процесів.
Як і у будь-яких ліків, у терну є протипоказання: його не варто вживати тим, у кого є гастрит, виразка шлунка в стадії загострення, і взагалі – підвищена кислотність.