Шипшину збирають приблизно в середині вересня, а в північних областях – в кінці вересня або на початку жовтня. Розпізнати стиглу шипшину можна по широко розкритим чашолисткам на кінці ягід. Ягоди можна зірвати і пізніше. Тоді в них буде більше цукру, але менше вітаміну C. Важливо встигнути зібрати урожай до перших серйозних заморозків.
Висушити шипшину можна в декілька способів
Перший спосіб – природне сушіння. Для цього шипшину висипають на тканину або картон в сухому і провітрюваному місці без прямих сонячних променів, наприклад, на горищі або заскленому балконі. Ягоди зберігають 3-4 тижні, перемішуючи їх раз на кілька днів.
Другий спосіб – сушка в духовці. Шипшину перебирають (але не миють) і викладають на деко. Ставлять в духовку при температурі 40°. Дверцята духовки не закривають. Таким чином ягоди сушать 8-10 годин. Готові ягоди повинні бути зморщеними і з м’якою шкіркою, а при розрізанні сік не повинен виділятися.
Також, щоб не сушити ягоди їх можна заморозити.