Доцільно знати найпоширеніші види качок

В Україні гніздиться небагато видів диких качок. Але враховуючи те, що на перельотах їх зустрічається значно більше, доцільно знати найпоширеніші види. Їх можна розділити на три групи – річкові, ниркові і земляні. Річкові: крижень – найбільша з річкових качок вагою 1 – 1,5 кг. Гніздиться скрізь, але перевагу при виборі місця під гніздо віддає таким мілководним водоймам чи неглибоким їх окрайкам, де знаходить добрі захисні і кормові умови. Крижень прив’язаний до вибраних місць і з року в рік віддає їм перевагу, прилітаючи з місць зимівлі на ті самі місця; нерозень або сіра качка – трохи схожа на крижня, менших розмірів і масою 0,6 – 1 кг, але самці не мають яскравого оперення; чирок–тріскунок – один із звичайних видів качок, що в Україні гніздиться повсюдно. Значно менших розмірів, порівняно з іншими качками масою 0,3 – 0,45 кг. Стрижні махових пер білі; чирок-свистунок – невелика качка ще менших розмірів, ніж чирок-тріскунок. У невеликій кількості гніздиться на півночі України, але під час перельотів буває досить чисельною. Від тріскунця відрізняється бурими стрижнями махових пер; шилохвіст – в Україні не гніздиться і буває тільки на перельотах. Від інших качок відрізняється своїм довгим загостреним хвостом і довгою тонкою шиєю; широконіска – від інших качок відрізняється довгим і широким носом. Прилітає до нас трохи пізніше від крижня і гніздиться майже на всій території України.

Ниркові: гоголь – качка середніх розмірів, масою 0,6 – 1,1 кг. У весняному вбранні самець має строкате забарвлення з чорного і сніжно-білого оперення. По боках чорної голови біля дзьоба виділяються великі білі плями, по яких гоголя легко відрізнити від інших качок. У самки чорний колір замінений бурим. Гніздиться в дуплах. Малочисельний на гніздуванні в Україні, занесений до Червоної книги; чубата чернь – часто називають чорнушкою. Качка середніх розмірів масою 0,6 – 0,9 кг. У селезня на голові добре видний довгий чуб із чорного пір’я із зеленкувато-фіолетовим відтінком. Спина, груди і шия чорні, а боки і черевце білі. Такої ж форми забарвлення має і самка, але чорний колір замінений бурим. В Україні зустрічається на гніздуванні в плавнях Дніпра та водосховищах.

Земляні: галагаз – качка відносно великих розмірів, масою 1,1 – 1,5 кг. Колір її строкатий. На чисто білому фоні її оперення виділяються чорна голова і коричнево-червона смуга, яка йде від грудей до передньої частини спини. Середина грудей і черевце сірувато-чорні. Зігнутий догори дзьоб червоний і в основі має шкіряне потовщення. Занесена до Червоної книги України; огар – або червона качка тих же розмірів, що й галагаз. Загальний її колір рудий, голова світла, ноги, дзьоб і махове пір’я на крилах чорне. В Україні зрідка гніздиться у Приазов’ї, занесена до Червоної книги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *