Не порушуйте вимог пожежної безпеки в лісах

Найлютіший ворог лісу – вогонь. У лісовій пожежі гинуть рослини, тварини, птахи, вигорає верхній шар ґрунту разом з мікроорганізмами і комахами. Пожежонебезпечний період починається відразу після сходження снігового покриву і триває аж до пізньої осені, коли настають рясні дощі і знижується температура.

Кожної весни гостро постає небезпека виникнення лісових пожеж внаслідок самовільного спалювання сухої рослинності. Дехто просто своїм обов’язком вважає підпалити стихійно викинуте сміття, стерню на полях, смугах відводу автодоріг, лісосмугах. Такі необдумані дії негативно впливають на стан навколишнього природного середовища – забруднюється атмосферне повітря та з’являється реальна загроза здоров’ю людини. Слід також пам’ятати, що під час спалювання існує пожежна небезпека для прилеглих територій, адже зазвичай сільськогосподарські угіддя межують із житловими будинками, лісосмугами, лісами, об’єктами природно-заповідного фонду. За лічені години вогнем знищуються лісові масиви, що вирощувалися десятками років. Гинуть дикі звірі та птахи.

Державне підприємство «Голованівське лісове господарство» звертається до громадян з проханням дотримуватися правил пожежної безпеки в лісах України. Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється розведення вогнищ в лісі, відвідування хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки. Надзвичайно небезпечно палити, кидати у лісі не загашені сірники, недопалки. Не можна випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та інших земельних ділянках, що розташовані близько до лісу, у тому числі проводити сільськогосподарські пали, звалювати та спалювати у лісі сміття, будівельні рештки, побутові та горючі відходи тощо.

Нагадуємо, що внесені зміни до статей 77 та 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах відтепер становить від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, що призвело до виникнення лісової пожежі, карається штрафом у розмірі від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг і залізниць та у парках тягне за собою штраф у розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також внесені зміни до статей 241 та 245 Кримінального кодексу України, згідно з якими штрафи за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей або для довкілля речовинами тепер становить від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом штрафи становлять від 5400 до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *