Увага! Висока пожежна небезпека

Сьогодні та найближчими днями(з 6 по 9 липня) температури повітря сягатиме від +32 до +37C, що відповідає критерію стихійного гідрометеорологічного явища. У зв`язку з цим в лісах ДП «Голованівське лісове господарство» утримається висока (4 класу) та надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека. Така погода створює передумови виникнення лісових пожеж. З огляду на вищезазначене, лісівники звертаються до громадян з проханням утриматися від відвідин лісових масивів, а також від використання відкритого вогню в лісах та прилеглих територіях.

Нагадуємо, що під час надзвичайної пожежної небезпеки вступає в силу заборона відвідування громадянами лісів та в’їзду до зелених масивів транспортних засобів. Заборона діє для всіх, окрім працівників державної лісової охорони. Також пам’ятайте, протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

  • Розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях).
  • Заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети.
  • відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди.
  • Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети.
  • Залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо.
  • Заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна.
  • Експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою.
  • Палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо).
  • Використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.
  • Розміщувати ближче ніж за 100 м від стіни хвойного лісу, 50 м – мішаного, 20 м – листяного склади паливно-мастильних та інших горючих матеріалів, автозаправні станції та вогненебезпечні виробництва, смітники, житлові і виробничі приміщення (відповідно до протипожежних вимог ДБН Б.2.4-1-94, ДБН 360-92* тощо). У випадку існуючого ближчого за відстанню розміщення названих об’єктів від стіни лісу здійснювати додаткове протипожежне облаштування цих об’єктів.
  • Випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали).
  • Залишати під час будівництва доріг, газопроводів, нафтопроводів, мереж електропередачі, зв’язку, радіофікації, інших комунікацій та об’єктів деревні залишки і горючі матеріали.
  • Звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.
  • Здійснювати у лісі без узгодження з постійними лісокористувачами роботи з використанням вибухових та інших горючих речовин.

Пам’ятайте, за порушення вимог пожежної безпеки в лісах настає відповідальність. Відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, невиконання вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, що призвело до виникнення лісової пожежі, карається штрафом у розмірі від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг і залізниць та у парках тягне за собою штраф у розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також відповідно до статей 241 та 245 Кримінального кодексу України, згідно з якими штрафи за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей або для довкілля речовинами – становлять від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом штрафи становлять від 5400 до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *