Обережно змії! Все, що потрібно знати, аби не стати жертвою плазунів

Найулюбленіша пора року для усіх людей – літо. Масові виїзди на природу, прогулянки у ліс за ягодами, чи просто так – подихати свіжим повітрям. Проте приємний відпочинок може завершитись не надто приємною, а часто й небезпечною зустріччю із змією. Через необачність, а то й звичайнісіньку безпечність іноді трапляються укуси цих отруйних плазунів. Це пов’язано з тим, що змії починають вести активний спосіб життя в теплий період року. Найчастіше жертвами плазунів стають любителі відпочинку на природі.

Серед змій у нашому регіоні поширені гадюка звичайна, вуж звичайний, медянка, полоз лісовий та веретільниця ламка. Отруйна з них лише гадюка. Це єдиний небезпечний для людини вид змій. Плазуни ведуть активний спосіб життя тільки у теплий період року – з перших чисел квітня і до глибокої осені. Звичайними місцями проживання для них є добре прогріті узлісся, лісові галявини, лісосмуги, порослі чагарником яри і балки. Щороку фіксуються смертельні випадки від укусів гадюк. Щоправда вони доволі рідкісні, адже плазуни за найменшої нагоди намагаються утекти або, зачаївшись, перечекати присутність інших істот. Лише у випадку безпосередньої навмисної провокації зі сторони людини, або ж якщо людина випадково наступила на цю тварину, вона застосовує останній рубіж оборони – смертоносну отруту. Укус гадюки є несмертельним і тільки у надзвичайних випадках може призвести до летального наслідку. Це пов’язано з тим, що кількість отрути, яку змія впорскує у жертву є мізерною, адже вона при укусі витрачає й так забагато енергії. Проте варто пам’ятати: отрута, яка для дорослої людини не є смертельною у перші години, для малечі є достатньою дозою для загибелі. Невелика маса тіла дитини та її вразливість сприяє цьому. Саме у ту хвилину, коли людина відчула укус, який більше нагадує сильний удар, виникає паніка. Проте не варто гаяти часу на те, аби вбити чи спіймати плазуна. Краще заспокоїтися, обмежити свої рухи і спробувати допомогти собі самому, адже до прибуття медиків втрачаються дорогоцінні хвилини. Після укусу уражене місце швидко набрякає, набряк поширюється по кінцівках, виникає слабкість, запаморочення. Кінцівка потовщуються в два і більше разів через набряк, стає похмуро-синюшною, з червоно-чорними плямами.

Перш за все, якщо поруч є мобільний телефон, потрібно одразу ж зателефонувати до служби «швидкої допомоги» за номером «103», повідомивши хто ви, де перебуваєте, що саме і коли з вами трапилося. Якщо ж змія вкусила малюка, то він повинен у першу чергу повідомити про це батьків. Якщо виникає сильний біль або якщо у людини хворе серце чи виникла алергічна реакція, то необхідно прийняти знеболювальний, заспокійливий, протиалергійний або серцевий засіб, адже отрута змій уражає нервову і серцево-судинну системи, а алергія може призвести до анафілактичного шоку. Ні в якому разі не можна накладати джгут на кінцівку вище місця укусу. Ця міра не перешкоджає всмоктуванню і розповсюдженню отрути в організмі, але порушує кровопостачання і призводить до омертвіння тканин. Після зняття джгуту продукти розпаду тканин отруять організм сильніше, ніж зміїна отрута. Надрізання, вичавлювання крові та припалювання ранки є зовсім неефективними методами боротьби, які швидше зашкодять людині, ніж допоможуть. Вони призводять до розвитку інфікованих ран, які довго не загоюються, сприяють порушенню обміну речовин у пошкоджених тканинах. Ушкоджене місце краще обробити розчином йоду, одеколоном чи спиртом, якщо щось із вище переліченого є у наявності. Це дозволить охолодити місце укусу і сповільнить процес всмоктування отрути в тканини. Не варто також вживати алкоголь та прикладати траву чи землю на рану, адже можна занести правець. Спати у такому стані категорично забороняється. Якщо змія укусила в ногу, необхідно прибинтувати її до другої ноги і, підклавши що-небудь під нижні кінцівки, злегка підняти їх. При укусі в руку необхідно зафіксувати її у зігнутому положенні. Щоб прискорити виведення отрути, потрібно пити побільше води, чаю або кави. Найбільш ефективним засобом боротьби з отрутою є полівалентна протизміїна сироватка, введена не пізніше ніж через 30 хвилин після укусу. Але вводити її може і повинен тільки медичний працівник. Самостійність небезпечна через можливий розвиток алергічних реакцій на введення сироватки.

Пам’ятайте – легше запобігти укусу, ніж лікувати його наслідки. Тому, йдучи у ліс, необхідно дотримуватися заходів безпеки:

  • Завжди одягайте гумові чоботи або черевики на ноги, штани із цупкої тканини, які не облягають щільно ноги- такий одяг допоможе людині навіть при нападі змії залишитися неушкодженою. Адже плазун прокусить тільки тканину штанів, а не шкіру.
  • Змію не можна турбувати – просто так вона не нападе на людину.
  • Якщо ви прогулюється там, де можуть водитися змії – створюйте якомога більше галасу: візьміть палицю і водіть нею по траві, пошарудіть ногами.
  • Забороняйте дітям досліджувати нірки або щілини, лазити в тріщини, перетягувати колоди або величезні камені, під якими, зазвичай, водяться змії.
  • Якщо ви побачили змію, то замріть і почекайте, поки вона сама відповзе.
  • Не можна повертатися до плазуна спиною, не можна виставляти перед собою руки.
  • Якщо змія заважає пройти по дорозі, обійдіть її самі – не змушуйте її піти першою.
  • Якщо ви побачили змію, знайте: поблизу можуть бути й інші.
  • Не наближайтеся до „мертвих” змій – можливо, вони просто сплять!
  • При переміщеннях вночі і в сутінках треба бути максимально обережним – більшість плазунів саме у цей період найбільш активні.

Для тих, хто полюбляє відпочивати на природі радимо бути обачними і обережними. Пам’ятайте: ознайомлений – значить озброєний!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *