Поважайте себе! Не смітіть!

Уявіть собі ліс. Гарне чисте повітря, співають пташки, приємно шелестить листя на деревах. Затишно і спокійно. Краєвиди милують око. Проте не завжди наші уявлення співпадають з реальною картиною. Про те, що в лісі не можна залишати сміття, недопалки і вогнища, які тліють, знають усі. Дана тема обговорювалася всюди, але проблем від того не поменшало. Навіщо вивозити сміття на спеціальне звалище і платити за це гроші, якщо можна просто викинути його в ліс абсолютно задарма? Напевно, цим керуються люди, які своїми діями перетворюють ліси у стихійні сміттєві звалища. Легені планети всерйоз страждають від людського недбальства, а мешканці зелених насаджень – від нашої байдужості до всього живого. Чимало відпочивальників, приїжджаючи в ліс на автомобілях, знищують трав’яний покрив і забруднюють місцевість викидами автотранспорту, ще й сміття після себе не вивозять. Зайшовши в ліс з боку населених пунктів, спостерігаємо неприємну картину – свого роду сміттєву алею. Розкидані папірці, поліетиленові пакети, порожні бляшанки і мішки зі сміттям. В Європі за такі речі штрафують. Відповідальні європейці взагалі ніколи не кинуть під ноги папірця. А ми? Йдемо глибше у ліс – і потроху стає видно, що тут відпочивають українці. Розкиданий одноразовий посуд, порожні скляні та пластикові пляшки – все це атрибути проведеного «відпочинку». Працівники лісгоспу намагаються очищати лісові масиви, проте сміттєві гори знову виростають, і не лише в лісі, а й біля водних об’єктів, де купаються люди. Щоб не було таких «краєвидів», лісівники встановлюють таблички «Не смітити», складають протоколи про адміністративні правопорушення. Проте сміття не стає менше. А коли вдуматися, побутового сміття, що завдає нам стільки клопоту, можна легко позбутися: закопати або вивезти на сміттєзвалище. А от що робити з так званим промисловим сміттям, зокрема з будівельними відходами, які викидають жителі? Цей мотлох вивозять машинами, швиденько скидають і тікають. І що прикро, лісівникам важко відстежувати такі випадки. Поки люди не усвідомлять, що навколишнє середовище – це їхнє спільне житло, купи сміття продовжуватимуть рости.

І, мабуть, логічно, що Верховна Рада внесла зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за забруднення лісів. Ухваленим законом  ст. 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Засмічення лісів відходами» передбачено накладення штрафу на громадян від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від 50 до 100. Згідно зі ст. 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель», передбачено накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Та хіба тільки штрафами має утверджуватися шанобливе ставлення до природи? Просто кожному треба привчитися не залишати сміття в лісі, адже це так по-людськи – прибрати після себе. А ще слід пам’ятати, що ліс – це житло тварин, а для нас – джерело свіжого повітря, статку і доброго настрою. У лісі, як і в хаті, має бути чисто!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *